Арт-терапията се използва като част от оздравителния процес при различни заболявания

Евгения Тотева, психотерапевт и арт-терапевт в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Госпожо Тотева, какво представлява арт-терапията?


Евгения Тотева: Арт-терапията се използва като част от оздравителния процес при различни заболявания. Методът е познат от много години и е много полезен като съпътстваща терапия при здравословни проблеми. Използва се като част от оздравителния процес като арт-терапията може да замести така забравеното хоби, защото в забързания начин на живот и стреса, в който живеем методът помага за освобождаване на напрежението и за разрешаването на проблемите. По време на рисуването целта не е естетическото качество на произведението. Арт-терапията е нетрадиционен и свободен израз на емоционалното и психическото съдържание в конкретния момент, когато се създава творбата. Чрез този тип терапия може да се погледне от друга гледна точка, когато човек има някакъв моментен проблем и да се намери път за разрешаването му. При анализ и размисъл на самия процес, през който преминава човека чрез рисуването с ръце се получава и възможност за обогатяване на познанията за себе си. Арт-терапията също така може да доведе до по-дълбоко разбиране на вътрешното аз.


Фокус: Най-често при какви проблеми е полезна арт-терапията?


Евгения Тотева: Рисуването с пръсти е работа над подсъзнателно ниво. Практикуването на арт-терапия помага, за намаляване на натрупания ежедневен стрес. Често практикувам арт-терапия с хора с онкологични заболявания и с годините съм виждала подобрение в състоянието им, защото обикновено те имат задържане на емоциите. Рисуването с пръсти позволява да се освободят натрупаните и затаени емоции. Това им позволява да видят нова възможност за себе си, да разширят творчеството си, да се освободят от натрупаните и дълбоко скрити емоционални преживявания както й от страховете си. Помага и самият факт, че те след терапията, те виждат картините си. В процеса на работа те виждат как избледняват тоновете и се променя краската. Това е много мощен процес на силна комуникация със самия себе си. Арт-процеса помага на хората да погледнат на заболяването от друг ъгъл и да разберат много неща за себе си. При разглеждането на картини – хората сами ги поставят под анализ.


Фокус: Каква е ролята на арт-терапевта и как преминава една сесия по арт-терапия?


Евгения Тотева: Ролята на арт-терапевта е да следи, анализира и ръководи процеса. Терапевтът е този, който има познания за рисунъка. Има значение и това с кой пръст ще започне да се рисува, което говори за вътрешния свят и напрежението, което се е образувало. Всичко това говори за вътрешния свят и напрежението, което се е образувало. Действията показват много повече за човека, отколкото той сам се познава. По време на терапията се показват някои от детайлите, водят се разговори и се следи целият процес. Накрая на произведението се прави общ анализ като се наблюдават и чувствата и емоциите, които са изпитани и хората сами разбират за себе си много неща като по този начин те сами си помагат за своя оздравителен процес. Арт-терапията е съвместима с телесни опити. Ние първо работим върху зададена тема като правим телесен опит и след това рисуваме чувствата и емоциите, които са преживени и при обратните връзки хората получават допълнителна информация от всички останали участници в групите. Хубави са групите, които се правят, защото терапевта не е само с един човек, а чрез групите се получава обратна връзка от още 8 човека и по този начин се променя разбирането за самия себе си.


Фокус: По какъв начин се съчетава арт терапията с психотерапията?


Евгения Тотева: Арт-терапията помага за разбирането на вътрешните противоречия. Психотерапията помага на хората да разберат повече неща за себе си. Доказано е, че онкозаболяванията са психосоматични, а когато човек рисува – работи върху собствената си психика. На бялото платно с помощта на ръцете и на боите могат да се извадят най-дълбоки и мощни умения, също така й страховете и емоционални преживявания, които са дълбоко скътани вътре в нас. Методът помага за анализ върху самия процес, а преживяванията помагат за промяната на човека.


Фокус: Призвание ли е работата на атр-терапевта?


Евгения Тотева:За мен арт-терапията е призвание. Причината е, че аз самата рисувам с пръсти от 19 години и съм усетила ефекта на арт-терапията върху себе си като продължавам да рисувам. Всеки един човек може да се занимава с арт-терапия, но са необходими повече умения и знания, когато човек реши да се занимава сериозно с този метод.


Фокус: Защо е необходимо да се рисува с ръце?


Евгения Тотева: Ръцете са първата и най-истинска комуникация със заобикалящия ни свят. Ръцете са тези, които казват ела при мен. Те са много мощен орган за опознаване и сприятеляване със заобикалящия ни свят. Ползата от рисуването с пръсти е свързана с това, че задвижва и уважава детето в нас. Необходимо е изживяването на детските емоции в този стресиран свят, защото от липсата на тези изживяване – детето в нас е наказано. Чрез рисуването с ръце се осъществява акупресура, защото според източната медицина голяма част от вътрешните ни органи имат проекция върху пръстите. Според Денис Браун, който е практикуващ лекар казва, че според алтернативната медицина всеки един пръст съответства на определена част от тялото. Когато рисуваме с палеца и показалеца – повлияваме на дишането и на горната част на белите дробове. Нервните окончания на пръстите заемат и голяма област в мозъка като по този начин се активира дейността на мозъка и се нормализира и дишането. Когато човек рисува с пръсти, взима живота си в собствените си ръце. Имам една любима мисъл на Кандински, която е ако цветовете са клавиатурата, очите са чукчетата, душата е многострунното пиано, художникът е ръката, която изтръгва музика, докосвайки целенасочено един до друг клавиш, за да предизвика търпение в душата. Рисуването с пръсти е рисуване на подсъзнателно ниво като по този начин ние елиминираме мисълта. Тревожността идва от ума. Рисувайки с пръсти, ние не знаем какво се случва, защото когато идват хората при мен никой от тях никога не са рисували, но тогава се освобождава мисълта и притеснението и те започват да рисуват като разбират, че е не е важно какво ще нарисуват.
Денис НИКИФОРОВ

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: