Пушенето състарява с 20 години

31 май е Световен ден за борба с тютюнопушенето. И прекрасен повод за пушачите да се замислят: „Не е ли твърде висока цената на измамното щастие, което ми даряват цигарите?“. Какво може да ни мотивира да се спасим от порока? И кои са най-верните „помощници“ по пътя към отказване от тютюна? Clinica.bg потърси отговорите от пулмолога и експерт в борбата с тютюнопушенето д-р София Ангелова.

И половин цигара е заплаха за здравето, категорична е д-р София Ангелова. „Причината е, че чувствителността на човешкия организъм към тютюневия дим е различна при всеки“, уточнява пулмологът. Ето защо оправдания от типа: „Една цигара с кафето не вреди“ не бива да успокояват съвестта ни. Дали ще ни сполети болестта на пушачите – ХОББ, невинаги зависи от натрупания ни „стаж“ с цигарите. „Имам пациенти, които пушат дълги години и не я развиват, като показват високи стойности на белодробната функция. Но други,

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
Наргилето тровиколкото 2 кутии


Наргилето не е по-безобидно от цигарите, категорична е д-р София Ангелова. При пушенето му се отделят същите токсини, уточнява пулмологът. Освен това, обемът  дим, който се приема през наргилето, е 10 пъти повече. Така че, една вечер с приятели и ароматен тютюн може да се равни на 40 изпушени цигари, предупреждава д-р Ангелова. И подчертава, че наргилето крие и други потенциални заплахи – като пренасяне на хепатит, туберкулоза и други инфекциозни заболявания.

едва 30-годишни, са с тежка ХОББ

и с много ниски функционални показатели. Буквално дишат, като риба на сухо“, разкрива д-р Ангелова. Затова препоръчва – при първите сигнали, че димът ви разболява, откажете се от вредния навик. А „предупредителните знаци“ обикновено са чести инфекции на дихателните пътища, като в най-тежките случаи се стига до няколко пневмонии годишно.

ВИЗИТКА
Д-р София Ангелова завършва „Медицина“ през 1982 г. с Хипократов медал. От 1991 г. има специалност по вътрешни болести, а от 1995-а – по белодробни. Практикува акупунктура и лазерпунктура от 1999 г. Дълги години работи в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“. Ръководи кабинет за борба с тютюнопушенето и лечение на последиците от него. Член е на Дружеството по белодробни болести, на Европейското респираторно дружество и на Дружеството по нетрадиционна китайска медицина.

Няма нужда обаче да чакате цигарите да ви принудят да ги спрете. Д-р Ангелова дава няколко причини, да се откажете от порока именно днес. На първо място, ще дадете „глътка въздух“ на белия дроб и сърдечно-съдовата си система. Да не говорим за риска от рак. Известно е, че 80-90 от болните с белодробен карцином са пушачи, напомня пулмологът. Ако се откажете от порока, можете да опазите и стомаха си от язва. Защото освен стресът, фактор за отключването й е и пушенето, обяснява д-р Ангелова. Причината е, че никотинът покачва нивата на солна киселина, а в същото време свива кръвоносните съдове. „Истината е, че няма система в човешкия организъм, която да не се облагодетелства от спирането на цигарите“, категорична е д-р Ангелова. За мъжете силен мотив може да бъде и съхраняването на еректилната функция по-дълго. „Много често учените съветват:

„Не търсете виаграта, а спрете цигарите!“

подчертава специалистът. И допълва, че пушенето влияе неблагоприятно и на яйцеклетките, затова жените, които правят ин витро процедури, трябва да се откажат от порока. Дамите имат и още един силен мотив да спрат цигарите – доказано е, че пушачките на 45 години имат толкова бръчки, колкото жена непушач на 65 години, разкрива д-р Ангелова. „Тютюневият дим има лошо влияние върху колагена. Дори и най-скъпата козметика не би помогнала да се спре образуването на бръчки“, обяснява пулмологът. Цигарите са „враг“ и на косата. „В следствие на хормоналния дисбаланс тя изтънява“, допълва д-р Ангелова. Пушенето руши и усмивката. При любителите на цигарите рискът от развитие на пародонтит е много по-висок. „Освен това, зъбите на пушачите пожълтяват, появява се лош дъх и има по-силно слюнкоотделяне заради по-високото ниво на солна киселина“, уточнява д-р Ангелова.

Ако тези причини са ви достатъчни да се решите на смелата крачка – „развод“ с цигарите, как по-лесно може да стане това? „Първо подлагаме пушачите на теста на Фагерстрьом, за да определим степента им на зависимост и да изберем най-ефективния подход“, обяснява д-р Ангелова. Любителите на тютюна се разделят на няколко групи.

„Умерените“ пушат до 10 цигари дневно

„интензивните“ – между половин и една кутия, а „свръхинтензивните“ – могат да стигнат и до две-три. Има и друга класификация, допълва специалистът. „Пиковите“ например пушат по много в определен период – например вечер на чашка алкохол, сутрин с кафето или на работа. Другите посягат към кутията равномерно през деня. А в т.нар. „смесена група“ са онези, които хем палят редовно, хем в някои ситуации – вечер навън с приятели например, пушат повече. „Хармоничните“ пък приемат цигарите като важна част от живота си и най-трудно се отказват от порока. Докато „дисхармоничните“ са готови да ги захвърлят, стреснати от болест например. Затова и подходът към всеки пушач е индивидуален, уточнява д-р Ангелова.

Задача №1 е да се тушира „гладът“ за никотин. „В основата на зависимостта е системата за възнаграждение в човешкия мозък“, разкрива пулмологът. Независимо дали става дума за насладата от цигарата, адреналина от хазарта или опиянението от наркотиците. „Когато всмукнеш дима, за 10-20 секунди никотинът достига до мозъка, свързва се с рецепторите и се отделя допамин. Хормонът на удоволствието прави пушачите щастливи за кратко.

Ефектът обикновено се изчерпва за 15-20 минути

Пушачите си казват: „Хайде да запаля още една!“, което допълнително ги оплита в мрежата на зависимостта. Така постепенно се покачва броят на цигарите“, разяснява механизма д-р Ангелова. Затова и при отказването лекарите предписват медикаменти с никотин – лепенки, таблетки или дъвки. „Таблетките съдържат цитизин. Това вещество е много близко по структура до никотина. Бързо се свързва с рецепторите и не позволява на организма да страда“, обяснява пулмологът. Другият ефективен метод за борба със зависимостта е иглотерапията. Доказано е, че и тя стимулира отделянето на допамин, уточнява специалистът. При класическата акупунктура  са необходими серия сеанси. „Започва се с три последователни, след което още 3 през ден в рамките на 10 дни“, обяснява д-р Ангелова. По-младите и заети хора обаче предпочитат микроиглотерапията. При нея се използват миниатюрни сребърни габърчета, които се поставят на определено място на ухото. „Стоят в продължение на три седмици. Когато на пациентите много им се допуши, си правят едноминутен масаж в областта игличката и стимулират отделянето на допамин“, обяснява д-р Ангелова. И съветва да комбинираме терапиите с много движение, както и диета, която да ни зарежда с настроение. Освен фитнес и разходки, пулмологът препоръчва в менюто ни да има повече млечни продукти

авокадо, тиквени семки, банани – все храни, които стимулират хормона на щастието

Балансираното хранене и по-интензивното движение са коз и срещу друго – прословутото напълняване след спирането на цигарите, което е оправдание за много пушачи. „Цигарите наистина потискат апетита и влияят на метаболизма“, откровена е д-р Ангелова. Но е категорична – за напълняването след отказа им обикновено е „виновен“ рефлексът на пушачите ръцете и устата им да са заети. Затова, вместо към цигарата, мнозина посягат твърде често към бонбоните или ядките.  За радост, пушенето е условен рефлекс. „Превръща се в ритуал – да извадиш кутията, цигарата, запалката, да всмукнеш, да тръснеш в пепелника… Ако не пушиш една седмица обаче, условният рефлекс започва да отслабва и постепенно угасва“, успокоява д-р София Ангелова.

НОУ-ХАУ
„Наръчник на пушача“ дава ценни съвети
Д-р София Ангелова помага на пациентите да се откажат от цигарите отпреди повече от 15 години – когато в рамките на “Живот без тютюнев дим” стартират първите профилактични прегледи на пушачи в столичната белодробна болница „Света София“. Опитът й в борбата с порока „ражда“ и две книги. Първата е монография, насочена по-скоро към колегите й лекари. За да е полезна за пациентите обаче, д-р Ангелова я преработва на по-достъпен език и така се появява „Наръчник на пушача“. Книгата е под формата на въпроси и отговори. А освен с полезна информация за вредата от пушенето и най-ефективните методи за отказването му, в нея са публикувани и емоционални разкази на пациенти на д-р Ангелова, които са отказали цигарите и техните близки.

Автор: Денис Никифоров

Източник на информация: https://clinica.bg/2328-Pusheneto-systarqva-s-20-godini

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑