Функционира ли нормално към днешна дата БИОТЕЦ “Рубин”?

Спази ли обещанието си инж. Румен Томов да въведе в норми БИОТЕЦ “Рубин”? Припомняме ви, че на 9 март се състоя протест, който приключи с подписка на движение “Не искам да дишам сажди в Благоевград”. Планираното протестно шествие беше отложено поради опасността от разпространение на COVID-19.

Дори и нищо да не знаем за предприятието – много са въпросите, които възникват при всеки, който минава покрай Благоевград и вижда дейността на “Рубин”.

Защо след купища сигнали и проверки БИО ТЕЦ „Рубин” не спира да обгазява Благоевград?

Мръсният въздух е причина за предизвикване на остри и хронични заболявания, както в национален, така и в глобален мащаб. От години не спират сигналите на граждани от Благоевград за системното обгазяване на града от БИО ТЕЦ „Рубин”! Въпреки това към днешна дата – 9 април 2020 г. точно в 8:00 часа се вижда, че БИО ТЕЦ „Рубин” продължава да извършва своята дейност.

Припомняме ви, че на 15 ноември настоящият кмет на Благоевград инж. Румен Томов коментарира пред БНР – Радио Благоевград темата свързана с чистотата на въздуха в Благоевград и проблемният комин на ТЕЦ „Рубин“ в кв. „Струмско“. Той посочи, че това е друга част от проблемите за решаване, които кандидат-кметовете анонсираха предизборно, каза още Томов.

„Това е един много сериозен проблем в града. Този ТЕЦ трябва да се въведе в норми, за да работи нормално. Един кмет винаги има необходимите лостове, ако реши да свърши нещо, да го направи. Ако реши да се оправдава с контролни и държавни институции, може да се оправдава цял живот.“, пишат БНР – Радио Благоевград /линк: https://www.bnr.bg/blagoevgrad/post/101192308/kmetat-na-blagoevgrad-rumen-tomov-sazdavaneto-na-podhodashta-sreda-za-biznes-e-sred-osnovnite-mi-prioriteti /

Виждаме, че пет месеца по-късно БИО ТЕЦ „Рубин” продължава своята дейност. Един от важните въпроси е дали към днешна дата предприятието е въведено в норми?! По този повод екипа на ДИКТОФОН МЕДИЯ ще подаде Заявление за достъп до обществена информация към РИОСВ-Благоевград и Община Благоевград, което ще бъде насочено към разглеждане и на следните въпроси:

Кои са контролираните замърсители на територията на Община Благоевград?

Контролиран замърсител ли е БИО ТЕЦ „Рубин 08“ и от кого?

Сигналите на граждани за качеството на въздуха от 2015-та година до този момент, брой и причини?

Брой проверки, съставените актове /тяхната стойност/, както и резултатите от проверките на „Рубин 08“, колко от актовете са платени до този момент и броя сигнали от граждани от 2015 г до този момент.

Автор: Денис Никифоров

От автора: Пибликувах своята първа статия за проблема свързан с замърсения въздух в информационния бюлетин на ПДИ като разгледах дейността на Биотец “Рубин” още през ноември 2018 г. Тогава използвах отново Закона за достъп до обществена информация, където ми стана ясно, че по онова време в изпратения до него отговор РИОСВ – Благоевград изброяваше същите обекти-източници на емисии на вредни вещества във въздуха, като отчиташе 17 проверки на „Рубин 08” ООД до тогавашния момент и 13 жалби и сигнали срещу него. Освен уточнението за вече познатата и наложена на предприятието глоба от 372 лв. месечно, РИОСВ ме информира, че допълнителното пречиствателно съоръжение е вече монтирано, като в периода август-септември 2017 е извършена и подмяна на старото пречистващо съоръжение.

Статията си за проблема публикувах в информационния бюлетин на ПДИ като бях уведомен също и че след възобновяване на нормалната работа на инсталацията, управителят на „Рубин 08” ООД е глобен с 400 лв. с НП 1-06/20.04.2018.

“Най-важното в отговора на РИОСВ-Благоевград обаче бе допълнението за поредна проверка на „Рубин 08“ ООД на 19.03.2018, постановила резултати по контролните замърсители в граници близки до предишните и показващи отново превишение по показателите „въглероден оксид” и „прах”. Което предизвикало процедура по актуализиране на текущата месечна санкция на предприятието от 372 лв.”, посочих в бюлетина на ПДИ.

Повече за публикацията в информационния бюлетин на ПДИ може да научите от следния линк:

http://www.aip-bg.org/publications/Бюлетин/Мръсен_въздух_тормози_Благоевград_четвърта_година/102965/1000790498/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: