Радост Овагимян, психолог: Родителите е необходимо да потърсят помощ от специалист, когато имат съмнение, че детето им използва наркотици

Радост Овагимян, психолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-жо Овагимян, защо младите хора прибягват към използването на наркотици?
Радост Овагимян: Младите хора прибягват към наркотиците, защото търсят удоволствие. Това, което кара младият човек да търси удоволствието е онова, което кара възрастните да се обръщат към антидепресантите. По тези начини търси решение на тревожността. Младите хора живеят в един доста напрегнат свят, макар и възрастните да не осъзнават това. Много често те израстват в семейства на разведени родители. Някои от децата по време на тяхното детство са ставали свидетели на насилие както и са осъзнали, че има дисфункция в семейството. Други юноши са отглеждани от баби и дядовци. Здравите семейства са изключително малко. При младите хора се наблюдава и напрежение в училищна среда като кризите на възрастта са при смяна на училище след четвърти, след седми клас и завършване на гимназията. Всичките тези промени са причина младите хора да имат липса на достатъчно удоволствие и време, за да се чувстват добре сами по себе си.
Фокус: С какво трябва да се ангажират подрастващите, за да не се повлияят по употребата на наркотици?
Радост Овагимян: Децата трябва да намират удоволствие в спорта, танците, театралното и изобразителното изкуство, а не в наркотиците. Това са алтернативите на удоволствието и благодарение на тези занимания може да се избегне употребата на наркотични вещества. Искам да се обърна към възрастните, защото те са тези, които казват на децата, че нямат време да ги заведат на китара и няма как да ходят на китара и плуване. След след като не разрешим на децата да посещават извънкласни занимания, по този начин ние ги лишаваме от удоволствие. С това ограничаване детето не се чувства добре. Наркотиците са вещество, което носи удоволствие и хедонизъм. Така децата без да си полагат много усилия достигат нивата на удовлетвореност.
Фокус: На каква възраст са децата, които са пробвали някакъв вид наркотик?
Радост Овагимян: За съжаление дори деца на 11 – 12 годишна възраст прибягват към употребата на дроги. Няма теория, която да доказва от къде започва употребата на наркотични вещества. В много статии и научни разработки наркотиците се разделят на леки и по-твърди. Младите хора започват с употребата на леките дроги като точно те са предвестник на това да се разболеят от болестта зависимост. Добре е да се направи разликата между това, когато човек употребява и, когато пробва от любопитство. Пробването не означава, че той има проблем с наркотиците и трябва да го наречем наркоман. Децата склонни към експериментиране са на възраст от 11 до 17 години. През този период те искат и имат нужда да търсят нови неща и усещания. Това са годините, в които е много важна средата, в която живеят. Ако в тази възраст те не търсят експерименти, това означава, че ще бъдат изолирани и най-малкото ще се превърнат в аутсайдери.
Фокус: Каква е разликата между леките и тежките наркотици?
Радост Овагимян: Разликата между употреба на наркотици, злоупотреба и зависимост е от огромно значение. Повечето от младите хора преди да опитат по-твърди наркотици, започват с алкохола, цигарите и изведнъж се появява и марихуаната. Марихуаната тенденциозно и модерно се замести с чая или с билковия тамян“, коментира психологът. Чаят е изключително токсичен. Бързо се видяха неговите негативни резултати върху децата и те вече почти спряха да го употребяват. Въпреки това синтетичните дроги си остават на пазара. Леките дроги склоняват децата към една мода. Факт е, че леки наркотици могат да се поръчат навсякъде като дори съществуват сайтове, които рекламират колко е полезна марихуаната.
Фокус: Кои са основните митове за марихуаната?
Радост Овагимян: Марихуаната не е безвредна и създава зависимости. Повечето деца, които тръгват да употребяват леки наркотици се хващат за митовете и за лъжите за марихуаната. За съжаление много сайтове представят информация, която не отговаря на истината, а в компании се коментират митовете като истини. Първият мит е свързан с това, че марихуаната не създава зависимост. Абсолютна лъжа е, че марихуаната не създава зависимост. Има случаи, в които децата твърдят, че марихуаната е по-безвредна дори от цигарите. Психологическата зависимост към наркотика е по-силна, когато веществото се употребява за бягство от реалността, поради скука или трудно намиране на смисъл в живота, а при децата тази зависимост се случва точно тогава и за съжаление често за употребяващите единството нещо, което е важно и има значение е точно марихуаната. Съществува и мит, че марихуаната е безвредна. Истината е, че е изключително вредна. Причината е, че нарушава паметта и се получава трайно затъпяване като има и възможност за отключване на шизофрения. Марихуаната нарушава краткосрочните паметови процеси и е причина за заболявания на белия дроб, носи опасност от рак на тестисите и податливост към рискови сексуални връзки, които водят до голяма опасност от заразяване с болести предавани по полов път и СПИН. Съществува мит, че след употребата на марихуана човек става готин. Истината е, че за страничните наблюдатели напушеният приятел е един много досаден и нелепо смешен човек. Този човек е забавен единствено и само за себе си.. Клиповете с напушени хора имат добър ефект върху подрастващите, защото показват как дрогираните изглеждат отстрани, защото след като един човек се напуши, той не осъзнава как изглежда отстрани. Друг мин за марихуаната е свързан с цигарите и гласи, че те са по-вредни от наркотика. Това е изключителна лъжа, защото един джойнт се равнява на пет изпушени тютюневи цигари по отношение на катрана и на четири цигари тютюн по отношение на въглеродния диоксид“, заяви специалистът. Основната вреда от наркотика се получава от въздействието на веществото, което съдържа марихуаната. Съществува и мит, че марихуаната лекува и, че в повечето случаи се използва за лечение. Мит е, че наркотикът ще ни излекува от множествена склероза или от някое онкологично заболяване. До момента на световно ниво няма доказан ефект, че марихуаната е излекувала някои от тези болести. Марихуаната може да се използва като обезболяващо средство само ако се взима перорално през устата, а всеки, който пуши от наркотика се надрусва, което може да ни обезболи, но не и да излекува.
Фокус: Как е необходимо да постъпят родителите, когато имат съмнения, че детето им се дрогира?
Радост Овагимян: Родителите е необходимо да потърсят помощ от специалист, когато имат съмнение, че детето им използва наркотици. За съжаление не се обръща достатъчно внимание на децата. Прекъснали сме здравословната връзка на доверие. Загубили сме това да забелязваме промените в поведението и в психиката на детето ни, за да ни покаже, че има проблем. Важно е да можем да забележим, че детето ни употребява наркотици. Много често при мен идват родители, които казват, че са си мислили, че детето им е болно от грип, а то се оказва, че има сериозен проблем с наркотиците. От наркотиците децата стават лениви, не им се става от леглото, спират да ходят на училище и не искат да се къпят. Това са симптоми, които не винаги забелязват родителите и те си мислят, че детето им е болно от някаква вирусна инфекция. След като това се случва продължително време и детето проявява специфични характеристики като да се крие, да излиза да говори тайно по телефона, да сменя си приятелите и облеклото е необходимо родителите да потърсят специалист. След това започват да изчезват пари и вещи от вкъщи, а то става по-агресивно. Спира комуникацията с родителите и има противообществени прояви. Не винаги при тези прояви става въпрос за употреба на наркотици, но в повечето случаи наркотиците са включени в причината за тези поведения на децата. Родителите са забързани в работата и личните си ангажименти, за да осигурят прехраната на децата си и много често забравят за тях. Това е и една от причините много често късно да се открива, че детето има проблем с наркотиците.
Денис НИКИФОРОВ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: