Любомир Петков: Адреналинът е част от мен

Моделът Любомир Петков сподели в интерю за ДИКТОФОН МЕДИЯ, че преди да започне пандемията от COVID-19 е работил по общ проект със световноизвестния фотограф Марио Тестино.

Любомир Петков е на 32 години от Враца и е завършил гимназия в родния си град. След това завършва Макроикономика в УНСС в София. Притежава свободен и приключенски дух от дете, обича да пътува и да обогатява усещането си за света. През последните 10 години работи основно като модел и рафтинг гид. Тези две професии му дават свободата да живее така, както иска. Обича работата си. Може да последвате Любомир Петков в Instagram ⤵️

https://instagram.com/lyubo.petkov?igshid=1m7nt5b7pi6j4

Любомир Петков, каква е тайната да бъдеш харесван и обичан от камерата?
Не мога да кажа, че има тайна за това. Някои хора са по-фотогенични от други. Със сигурност отговорното отношение към работния процес е ключов момент към постигането на желаните резултати.

Как успяваш да съчетаеш модата с рафтинга?
Интересен въпрос, двете неща са на различните полюси. Рафтингът и бързата вода ме доближават до природата и първичността, а модата на свой ред ме държи близо до обществото.
Да си призная, не е особено лесно. Истината е, че през годините успях да изградя нещо като стратегия, която работеше успешно до тази година. Търся баланса между двете, но съм благодарен, че успявам да пътувам и обогатявам себе си. Може би трябваше да започна с това, че съм зодия близнаци, което на свой ред е предпоставка за свободния дух, който притежавам. Всичко ми омръзва доста бързо, а почивката от едното и другото ми позволяват да се връщам към тях с пълни сили.

Пред камерата или на гребена на вълната адреналинът е по-голям?
Тук отговорът е много лесен, определено на гребена на вълната. Усещането да си едно цяло с природата в лицето на могъщия воден елемент е неописуемо. Безценни и зареждащи са моментите, в които се сливаш в едно с течението на реката, когато знаеш, че контролираш ситуацията. В същото време виждаш как не можеш да се бориш със стихията, но можеш да бъдеш едно цяло с нея и да извлечеш максимално удоволствие от това. Разбира се не всичко протича по най-добрия начин всеки път, но това е напълно нормално, защото понякога реката просто решава да ти покаже кой е шефът. Ако оцелееш, ще го помниш цял живот. Адреналинът е част от мен. Това е енергия, без която бих се чувствал премазан от сивотата на обикновения начин на живот. Опасностите в спорта са нещото, което ме държи буден и жаден за още приключения.

Какво е да бъдеш инструктор по рафтинг?
На първо място това е голяма отговорност, отговорност за живота на много хора, които са решили да се докоснат до речния адреналин. В същото време е изключително приятно, защото всеки ден се срещаш с различни хора и след като успееш да направиш деня им по щастлив и да видиш усмивките в края на приключението, това те кара да се чувстваш пълноценен. Темата е доста широка, но най-простичко казано, да си рафтинг иструктор е жестоко.

Трудно ли е да се изпълняват изискванията на фотографите и колко време продължава една фотосесия?
Много е относително. Понякога не е особено лесно като това зависи от концепцията и от екипа, с който се работи. Понякога нещата стават от първия път, а друг път търсенето на определен кадър продължава по-дълго. Няма точен отговор на този въпрос.

Какво е за теб изкуството?
Изкуството е доста широкообхватно понятие. Всеки човек го разбира и интерпретира по свой си начин и именно в това се крие красотата му. Работата ми като модел ми е позволила да се доближа до изкуството като процес, но реално не мога да определя себе си като индивидуален артист, тъй като съм част от едно друго по-голямо цяло. Изкуството за мен е храна за душата и начин за изразяване.

В момента върху какъв шедьовър работиш?
В момента за съжаление целият свят е поставен на колене и особено потърпевши са някои сфери като туризма и модата. Проектите, върху които бях поставил фокус са замразени за неопределен период от време. Преди да започне пандемията работих по общ проект със световноизвестния фотограф Марио Тестино. Този проект трябваше да се осъществи до средата на есента, но Вселената явно е решила вместо нас, че сега не е подходящ момент за това.

Как успяваваш да бъдеш винаги в отлична форма?
От ранна детска възраст съм пряко свързан със спорта. Това е така и сега в личен и професионален план. Разбира се има значение и генът, който ми е предаден от родителите ми. Гените са изиграли главна роля за начина, по който изглеждам, но без труд и упоритост в определена посока няма как да се случат нещата. Човек трябва да умее да си поставя дългосрочни цели и да се стреми към тяхното постигане. Ако искате да имате хубаво и атлетично тяло, но не сте последователни и упорити – съжалявам, но няма как да стане. Готовността на всеки човек да плати цената за това е личен избор, който е свързан с много труд и лишения.

Разкажи повече за твоите хранителни и двигателни навици?
Човешкото тяло е това, което ядем. В днешно време има изключително богато разнообразие от информация за правилно хранене, но аз лично не спазвам строги режими. Не се ограничавам и не пестя от храна. Всеки обича да си похапва тортички или някакви други изкушения, но не трябва да се прекалява с нищо. Всяка торта в стомаха увеличава времето за тренировка, така че всеки е свободен да направи своя избор. Ако не сте доволни от начина, по който изглеждате – не се оплаквайте, а се “вземете в ръце”. Относно двигателните ми навици – нямам такива – винаги правя това, което искам като във всичко търся разнообразието и удоволствието. Съветвам всеки да опита от това щастие – ще ви хареса.

Ти си истински пътешественик – разкажи за някое твое вълнуващо пътуване?
Всяко пътуване е вълнуващо по свой начин. Поставяш ме пред прекалено труден избор, защото съм събрал в себе си безброй незабравими пътувания и спомени. Някои са свързани с трудности и оцеляване до краен предел, а други с удоволствията на живота.
Преди няколко дни се върнах от Индия и за съжаление се случи така, че прибирането ми беше малко или много принудително, заради пандемията, която тепърва започва да се разгръща в Индия. Последните месеци, в които бях там, видях и научих много за живота, за хората и за себе си. Индия е страна на контрастите. Това е място, което или обичаш или мразиш, за щастие при мен беше първото. Видях неща и изпитах емоции, които ми помогнаха да усъвършенствам човека в себе си. Хората там се справят и живеят с неща, с които хора от други части на света трудно биха разбрали от обикновен разказ за това какво е там. Трябва да се изживее лично. В Индия усещането е, че си на друга планета – различно е, а в същото време толкова еднакво.

Коя е твоята любима дестинация?
Ще излъжа ако кажа, че имам такава. Не обичам да се ограничавам с “любими” неща. Всяко кътче, което съм посетил е донесло нещо в живота ми и е спомогнало за това да бъда човека, който съм. Продължавам да имам нестихващо желание за приключения и пътувания. Обиколката на света е все още незавършен проект, който живот и здраве ще търпи положително развитие всяка следваща година. Мога да кажа само, че не ме впечатляват толкова градове. Предпочитам природата и слабо населените места, където можеш да видиш и усетиш запазените традиции и начина, по които живеят местните. Градовете и мегаполисите са прекалено забързани, прекалено технологични и т.н. Моята душа се храни с гледките, които е сътворила земята.

Какво е за теб всяка една снимка или роля?
Всяка снимка или роля носят своето послание и почерк. За мен е важно проектът да бъде успешен и завършен с усмивка. Когато екипът е доволен от постигнатото, хората забелязват това. А колкото до място за критика… винаги има и ще има, не можем да спрем гората да се разлиства.

Какво е твоето послание към света предвид предстоящите великденски празници?
Тази година целият свят търпи промени. Въпреки трудностите, които ни очакват в следващите месеци – ще се обърна към читателите на ДИКТОФОН МЕДИЯ така: Бъдете позитивни, бъдете хора, обърнете внимание на духовното в самите себе си. Бъдете съпричастни и подхождайте към ситуацията с разбиране. Не се бунтувайте за неща, които не зависят от вас/нас. Така или иначе няма как да промените времето, за което изтича една минута. Обърнете внимание на истински важните неща като лично усъвършенстване и грижа за семейството. Замислете се за природата и за начина, по които се отнасяте към нея. Дерзайте и не спирайте да мечтаете, защото няма невъзможни неща. Знам, че е лесно да се каже на думи, но вие сами избирате да бъдете нещастни или щастливи. Аз лично ви препоръчвам да изберете второто, защото именно щастието ще направи живота ви по-пълноценен. Когато се събудите сутрин изберете щастието, така денят ви ще премине с усмивка и бързо ще дойде следващият. Ако изберете да сте в лошо настроение и нещастни, защото “Гошо ви е паркирал на мястото например”… Тогава денят ще ви се стори като цяла вечност. Изборът е само и единствено ваш. Бъдете здрави!

Автор: Денис Никифоров

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: