Адвокати настояват да не се ограничава правото на достъп до информация

Юристи от Програма Достъп до информация подготвиха 13 страници с мотиви и съображения, с които искат отмяна на предложението на група народни представители за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се предвиждат и промени в Закона за достъп до обществена информация чрез преходни и заключителни разпоредби.

На 5 март 2020 г. група народни представители, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, внесе проект за изменения и допълнения в Закона за акцизите и данъчните складове. На пръв поглед законопроектът се отнася само до промени в преходните и заключителни разпоредби на този закон. С § 5 от него обаче се променят две разпоредби в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Водеща и единствена парламентарна комисия по разглеждането на проекта е Комисията по бюджет и финанси. Още тогава адвокат Александър Кашъмов от асоциацията предупреди за рисковете от поправките и обособи поне 5 негативни ефекта, които би имало след подобна промяна. Сега от Програма Достъп до информация правят подробен анализ както на законодателната рамка, така и на съдебната практика, свързана с достъпа до информация.

„Закон, който е приет при незачитане на установената от самия законодател процедура, обезпечаваща качеството и прозрачността на законодателния процес, е несъответен на идеята за държава, управлявана именно от закона, поради което такъв акт е несъвместим с Конституцията на Република България“, подчертават в становището си юристите.

Освен това припомнят, че правото на достъп до обществена информация е немислимо без насрещното позитивно задължение на държавата и че достъпът до обществена информация е безплатен.

Всичко, което е важно да знаете за:

Новини без коронавирус (409)

Становището е публикувано на сайта на Програма за достъп до обществена информация и всеки желаещ има възможност да се запознае с пълния анализ на адвокатите, както и да подпише документа до 21 април. Той ще бъде изпратен до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Според оценката на Програма Достъп до информация, предлаганите изменения са в ущърб на правото на гражданите на достъп до информация и застрашават прозрачността на институциите.

Асоциацията на европейските журналисти вече определи като скандално предложението на група народни представители за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се предвиждат и промени в Закона за достъп до обществена информация чрез преходни и заключителни разпоредби.

Пълният текст на становището – четете тук Програма Достъп до обществена информация събира подписи – тук Повече за становището на Програма Достъп до информация – четете тук Как реагира Асоциацията на европейските журналисти – тук

Източник: Дневник БГ – https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/18/4056232_advokati_nastoiavat_za_otmiana_na_ideiata_za/?ref=home_NaiNovoto

Автор: Ина Друмева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: