Танцовият спектакъл „Екселсиор” покори зрителите в първата онлайн „Театрална Совалка 2020“ на НБУ

Архивни кадри от онлайн танцовия спектакъл „Екселсиор” на Нов български университет се излъчиха благодарение на проекта “Театрална Совалка 2020 НБУ”. По време на представлението се осъществи и онлайн дискусия с модераторите на спектакъла. Всичко това се излъчи на живо YouTube. Датата на представлението – 29 април, бе избрана не случайно, тъй като отбелязва Международния ден на танца. Причината за пренасянето на актьорите ни във виртуалния свят пък е спазването на извънредните мерки за борба с COVID-19.

“Това е момент, в който всички можем да станем по-креативни и да излизаме с различни идеи, защото ако не го направим, светът ще ни принуди.”, коментира гл. ас. д-р Татяна Соколова по време на традиционната дискусия след спактакъла. Този път тя се състоя онлайн, като зрителите можеха да задават своите въпроси на живо. Водещ на новата инициатива на Униеверситетския театър на НБУ е актрисата Мартина Апостолова. По време на стрийминга участници бяха създателите на спектакъла – хореографите доц. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова, както и две от участничките в спектакъла – Михаела Павлова и Изабел Миткова.

„Надявам се тази изолация да не ни попречи да мечтаем и да не ни ограничи физически. За да можем следващия път когато ни се предостави възможност да общуваме свободно, да сме смели да го направим, защото сега тази мисъл ни плаши.”, сподели и доц. д-р Анна Пампулова.

Нетрадиционната форма на провеждане не попречи на актьорите да превърнат танцовия спектакъл в произведение с висока художествена стойност. Той бе разтърсващо отражение на вътрешния свят на човека, на друг вид разглеждане на вътрешното ни „Аз“ (или няколкото вътрешни „Аз-ове“), които обрисуват външния. Чрез танц, артистите показаха „Страха“, „Любовта“, „Съмнението“, „Светлината“, „Тревожността“ и много други състояния, които понякога вземат контрол над нас. Самият спектакъл започва с желанието на външния „Аз“ да промени себе си, без да се налага да се среща с другото си „Аз“. Както всяка промяна обаче, и тази трябва да започне с опознаването на всички вътрешни личности, които ни формират. В хода на изпълнението, видяхме как тези Аз-ове могат да са в хармония и хаос; да са тревожност, но и светлина; да ги е страх, но и да обичат.

В спектакъла прозвучаха и много силни думи за чувствата, които дадоха храна за размисъл: “Обичта по начало не е отношение към дадена личност. Тя е позиция, ориентация на характера, определяща връзките на едно лице със света като цяло, а не с един обект на обичта. Ако човек насочи любовта си само към даден индивид и е равнодушен към другите хора, неговото чувство не е обич, а симбиотична привързаност”.

“Посланието на този спектакъл е много подходящо за ситуацията, в която се намираме в момента – да се спрем, да помислим за сегашния момент и да се обърнем към себе си”, обобщи доц. д-р Анна Пампулова.

Следващият ни театрален полет е на 6 май, когато отбелязваме и празника Гергьовден. Съвсем скоро ще разберем в социалните канали накъде ще „отлети“ тогава „Театрална Совалка 2020 НБУ“ – ONLINE? Станцията е „Твоят дом“, затова недопускайте да пропуснете и следващия полет на Университетския театър на НБУ.
https://m.youtube.com/watch?v=1-o_t-Wzcy0

Източник: НБУ

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: