„Командното дишане” на едно управление по време на пандемия

Още при първите случаи на заразени от COVID-19 в България публикувах статията „COVID-19 сваля „маските” на здравната ни политика”. Никога не съм подценявал риска от заразата, тъй като преди да публикувам журналистически материал се информирам от специализирани източници на световно ниво. Следейки какво се случва по света – ми се иска всеки един от нас да бъде по-отговорен, по-разумен и по-дисциплиниран.

Основните акценти в анализа ми за здравната политика бяха свързани с:

– Начина на поднасяне на информация в медийното пространство;

– Постоянната промяна на правилата по време на извънредното положение;

– Конкретни въпроси, които касаят здравната ни политика;

Може да прочетете първата ми статия за COVID-19 ТУК!

В следващите редове ще поискам отговорност за стреса, който преживяха много хора последните два месеца.

1778 са потвърдените случаи на КОВИД-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. на 6 май.

Някой може ли да ми каже колко е даден процент от неизвестно количество хора?

Търся отговорност за това как са се почувствали децата от изплашените им родители, от извънредните брифинги, от черната хроника, която се казваше по телевизията? Кой носи отговорност за тяхната психика? Колко често се обсъждаше от експерти как трябва да комуникираме с тях, за да ги предпазим от психологически травми?

Не мога да приема, че всяка седмица се променят решенията за носене на маски.

Не виждам логика в това, когато са 30 новооткритите пациенти с вируса – да няма пик, но при 60-70 – в медиите да пише, че се задава нов пик. Какво означават тези цифри, от колко теста са, къде са регистрирани тези случаи?

Защо не се предоставят отрицателните тестовете на пациентите? Нали точно тези с отрицателен резултат трябва да знаят как да се пазят от вируса. Истината е, че точно тази група хора са бъдещите преносителите и жертви на инфекцията.

Не мислите ли, че при близо 2 000 болни е много по-опасно да се заразите от вируса, въпреки че „извънредното положение”, стана „санитарно” и тази промяна в името е, за да не стресира гражданите! А черните хроники, които се изказаха по-време на „извънредното положение” – не стресираха ли хората? Даваха се примери с най-засегнатите страни, обсъждаха се решения за абсурдно високи глоби…

В момента все още има градове и села, в които няма и следи от COVID-19. Това най-вероятно ще се промени след като вече се пътува свободно. Не искам да стресирам никого, но нека „санитарното положение” не ни успокоява! Нека всеки поеме отговорност както за себе си, така и за околните! Нека сами да се научим да се пазим. COVID-19 не се среща в красивите местности и гори, но се разпространява масово в магазините, аптеките и болниците. Нека се пазим, защото според мен по време на „санитарното положение” е много по-опасно от тези два месеца „извънредното положение”. И това не свързано с промяната на мерките, а с броя заразени. Надявам се поне стресът от медиите да е по-малък и най-накрая да сме успели да свалим „короната” от вируса, защото стресът не ни помага и не ни предпазва от COVID-19.

Нека не бъдем безотговорни и да пазим близките си, защото опасността от COVID-19 не намалява с промяна на положението и решенията на управляващите! Бъдете здрави и се пазете!

Автор: Денис Никифоров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: