Д-р Валерия Матеева, лекар: Доказано е, че еднократното излагане на слънце с тежко изгаряне увеличава двукратно риска от развитие на кожен меланом

Споделям с читателите на ДИКТОФОН МЕДИЯ едно интервю, което реализирах през месец юни 2019 г. за Радио „Фокус” с д-р Валерия Матеева. Може да чуете интервюто на следния линк:

https://bit.ly/3cYBxoq

Д-р Валерия Матеева, специалист кожни и венерически болести в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Матеева, какво трябва да знаят пациентите предвид предстоящите топли дни и излагането на слънце, за да могат да предпазят максимално своята кожа?

Д-р Валерия Матеева: В летните месеци, когато слънцето е по-интензивно съществува риск от прекомерно излагане. Ние не забраняваме нищо, което е в някакви норми. Ние дори гледаме благосклонно на излагането на слънце, когато не е в пиковите часове и, когато е дозирано. В летните дни, когато става въпрос за времето между 11 часа на обяд до 16 часа следобед – става въпрос за много силно слънцегреене. При излизане на слънце в този часови диапазон е хубаво да имаме механична защита. Първото е шапка, която да предпазва лицето и ако сме на плажа тениска или фина материя с дълги ръкави, която да предпазва зоните, които обикновено са изложени на слънце.

Фокус: Изгарянето или честото излагане на слънце води до проблеми?

Д-р Валерия Матеева: В летните месеци най-сериозният проблем е изгарянето. Важно е да се знае, че то е реакция на организма, която показва, че по някакъв начин ние сме агресирали кожата. Доказано е, че еднократното излагане на слънце с тежко изгаряне увеличава двукратно риска от развитие на кожен меланом. Това е един от най-злокачествените тумори при човека и е основната причина, поради която ние съветваме хората да избягват слънчевото изгаряне.  От друга страна кожата помни всички часове, които е прекарала на слънце дори без изгаряне. В рамките на години и десетилетия реагира с появата на различни доброкачествени и в даден етап при предразположение към злокачествени образования, които обаче не са меланом. Това са различни карциноми на кожата, които за щастие имат относително благоприятна прогноза.

Фокус: Какъв е алгоритъма за поставянето на слънцезащитни продукти върху кожата?

Д-р Валерия Матеева: Слънцезащитният продукт се поставя 20 минути преди да се излезе на слънце и действа в рамките на 2 часа. Защитата, която е посочена на опаковката на продукта е защитата, която би била осигурена два часа след нанасянето в оптимална концентрация. Следователно е необходимо да се нанесе едно доста солидно количество от продукта по инструкции на производителя, за да получим фактора, който е написан на опаковката. В ежедневието много рядко нанасяме количеството, което производителя допуска, че трябва да бъде нанесено и ние получаваме доста по-малка защита. Затова е много важно да нанасяме продукта на два часа както е показано на опаковката, за да може да имаме определен фактор, който да е достатъчен.

Фокус: Необходимо ли е да се нанасят такъв тип продукти и през останалите месеци от годината?

Д-р Валерия Матеева: Да, лятото ние предупреждаваме за риска от слънчево изгаряне. Рискът от стареене на кожата, появата на други доброкачествени или злокачествени образувания съществува през цялата година. Причината е, че кожата помни всеки един час, в който е била изложена на слънце. Дори в облачните дни, когато няма слънцегреене – UV лъчите достигат до кожата и имат определено въздействие. На първо място това е стареенето, което се предизвиква от слънцето и на второ място това са клетъчните мутации, които настъпват и появата на новообразувания. Затова всеки един ден от годината е препоръчително дори в градовете да се нанася фотозащита при излизане навън сутрин. Това е така наречената градска фотозащита, за да може да обере UV лъчите, които се излъчват през цялото време и да намали темпа на фотостареене и съответно риска от поява на новообразувания.

Фокус: Какъв е съветът ви към родителите и как може те да предпазят от изгаряне кожата на своите деца?

Д-р Валерия Матеева: Изгарянията в детска възраст имат много по-трайни последици, отколкото в зряла. Счита се, че риска от изгарянията в детска възраст се проявява като значително повишен риск от развитие на меланом като възрастни. Особено важно е до седмата година от живота децата да бъдат щадени от изгаряния от слънцето. Това става с механична защита, тоест подходящо облекло, особено, когато са на плажа. Това са специални тениски и гащички, които са със слънцезащитен фактор, който е обозначено на етикета. По този начин площта, на която се нанася слънцезащитата значително се намалява. Остават зоните, които не са покрити от тези дрешки и тогава се нанасят подходящи за децата водоустойчиви продукти. Във водата се изгаря най-много, поради отразяването на UV лъчите. Така UV индекса се покачва, което е дозата, която ние поглъщаме.

Фокус: Какъв е съвет бихте отправили към нашите слушатели, когато вече е настъпило изгаряне?

Д-р Валерия Матеева: Тогава вече е твърде късно и щетата е нанесена. Това е отчетено от биологичния часовник в кожата и последиците не могат да бъдат променени. Поетият риск си остава. Може само да облекчим симптомите като има продукти, които са за след изгаряне на слънце и те ще облекчат чувството на парене. Това обаче няма да промени последиците от изгарянето. Ден, два, три след изгаряне ако трябва човек ще „спи на закачалка“, но нас ни притесняват бъдещите проблеми, които могат да настъпят от едно изгаряне.

Фокус: При какви симптоми трябва да се обърне внимание и да се потърси медицинска помощ?

Д-р Валерия Матеева: Нека говорим за злокачествения меланом. Това е най-злокачествения кожен тумор – черния тумор на кожата. В 1/3 от случаите се появява върху бенка. Следователно едно от нещата, които трябва да наблюдаваме са бенки, които променят цвета и формата си. Те може да нараснат или да се удебелят. При такива промени е необходимо да се потърси специалист възможно най-скоро. Останалата част от меланомите настъпват върху непроменена кожа и съответно вторият алармиращ сигнал е появата на новообразувание. Появата на нова бенка при хора, които са над 35 години. При малките деца се появяват нови бенки и това не ни притеснява, защото техните процеси да обмен са много бързи. Техните бенки растат така както расте тяхното тяло и е нормално да се появяват нови. При възрастните хора това е достатъчно притеснително, например ако при 60-70 годишен човек се появи нова бенка – то е голяма вероятността да е нещо, което трябва да бъде отстранено хирургически.

Фокус: Притеснително ли е да бъдат излагани на слънце хората, които имат повече бенки и това може ли да доведе до развитието на злокачествен тумор?

Д-р Валерия Матеева: Да, счита се, че хората, които имат повече от 50 бенки по тялото си – имат по-голям риск от развитие на злокачествени кожни образования. Затова е важно да не прекаляват с излагането на слънце, за да не увеличават този риск.

Фокус: Какво бихте казали на нашите слушатели предвид  предстоящото лято?

Д-р Валерия Матеева: Лятото е най-хубавият сезон, който всички искаме да дойде възможно по-бързо и да отидем на море. Важно е да спазваме правилата, за да не увеличаваме своя риск успоредно с хубавото прекарване.

Денис НИКИФОРОВ

Източник: Фокус

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: