Университетският театър на НБУ представя онлайн спектакъла „Домът на Бернарда Алба” по Ф. Г. Лорка

„Театрална совалка 2020” – online представя спектакъла „Домът на Бернарда Алба” по Ф. Г. Лорка, който ще се излъчи на 24 юни от 19:30 часа в YouTube канала на Нов български университет. Водещ на „Театрална Совалка 2020“– online е актрисата Мартина Апостолова, а участници в дискусията са: Възкресия Вихърова, Антоанета Петрова, Вероника Ханджиева и Сияна Атанасова.

„Домът на Бернарда Алба” създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народения театър „Иван Вазов” сезон 2005 и по същия текст. Спектакълът е под режисурата на Възкресия Вихърова и се реазилизира съвместно с Цветана Манева. Благодарение на спектакъла ставаме свидетели за смелостта и жеста на една емблематична актриса, която подава ръка на млади и стартиращи в кариерата си дипломанти по Актьорско майсторство. По този начин Цветана Манева повежда младите актьори в равностойна сценична битка-с нея, с текста, с пространството и публиката. Този уникален начин за учене на театър дължим на почетния професор на Нов български университет – Цветана Манева.

Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър Иван Вазов той остава изцяло верен на основната концепция – преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век. Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на „Sweet 60-ies” срещу зашеметяващата мощ на испанската традиция за задължителен 8-годишен траур след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупиране на действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.

Изказваме специална благодарност на композитора Асен Аврамов и на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

По време на излъчването ще се проведе онлайн с дискусия с част от актьорите в спектакъла.

По време на всеки наш #театрален #полет всеки зрител ще може да зададе своите въпроси онлайн към модераторите на „Театрална совалка 2020“ – online като изпишете #sovalka в платформата www.sli.do

Ще допуснеш ли да пропуснеш станция „Твоят дом“?

Ето какво споделя с нас за спектакъла проф. Цветана Манева:

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена на Народен театър в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова – режисьор на спектакъла.

Ето какво допълва към това доц. Възкресия Вихърова: Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.

Постановка: доц. Възкресия Вихърова;

Сценография и костюми: доц. Зарко Узунов;

Музикално оформление: спектакълът използва авторската музика на Асен Аврамов използвана по време на спектакъла игран в Народен театър „Иван Вазов“;

С изключителното участие на почетния професор на НБУ Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба. В ролите: Антоанета Петрова и студенти от програма „Театър“.

Източник:НБУ

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: