Университетският театър на НБУ се включи в Международния ден за борба срещу насилието над жени с интерактивна театрална акция

На 25 ноември от 18:00 часа се проведе дискусия на живо с екипа, който стои зад създаването на „Артисти за НЕнасилие”. Актрисата Мартина Апостолова, в ролята си на модератор на дискусията, представи темата за насилието над жени.

След като миналата седмица станахме свидетели на спиращата дъха онлайн постановка на спектакъла „Историята ти (ти) в мен”, която засяга темата за насилието сред деца и подрастващи, тази седмица темата получи своето логично продължение.

С обявяването на глобалната пандемия от КОВИД-19, се увеличи и разпространението на епидемията „домашно насилие”. В рамките само на три месеца тази година, от март до май, у нас 8 жени загубиха живота си, станали жертви на домашно насилие. Шокиращи статистики, но дали достатъчно шокиращи, че да говорим за тях?

Участниците в снощната дискусия обсъдиха много деликатно темата, разкривайки пред зрителите, че ако не говорим за тези проблеми, може би сме безразлични. Както те самите завършиха дискусията – „Няма невинни наблюдатели”. 

В дискусията участваше и Диана Видева, психолог, член на Управителния съвет на Асоциация „Деметра“, член на Европейска анти-трафик платформа на гражданско общество, която също засегна темата за наблюдателите и сложната им психологическа нагласа, когато стават свидетели на подобни случки. „Сблъскваме се с два типа ситуации – страхът,  да не се случи на нас, да не се обърне насилника към нас и безсилието. Тогава, когато не чувстват, че им е предоставена възможност за промяна.”, сподели още тя.

Дискусията е достъпна в YouTube канала на Нов български университет. Нека заедно кажем НЕ на насилието.

„С това, което мога, ако мога да застана и да направя нещо!”, каза режисьорът Възкресия Вихърова.

„Този вид тормози са обвързани емоционално с нечия друга биография. Трябва хладнокръвно да се реагира.”, са думи на Ованес Торосян, актьор.

„Това е предимството на тази платформа, да направи разказите по-разбираеми, да докосват по-лесно. Хората имат навика да затварят очите си пред насилието от страх.”, каза още актрисата Яна Грозданова.

„Човек трябва да успее да преодолее импулса в юмруците си.”, посочи Нина Димитрова.

По време на дискусията зрителите имаха възможност да задават онлайн своите въпроси към модераторите на събитието. Интерактивната театрална акция ни призовава всеки ден да се борим с битката за НЕнасилие. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: