БЮЛЕТИН №1 ноевмри/декември 2020 г./Платформа Артисти за НЕнасилие

Платформа Артисти за НЕнасилие
пожелава на всички една спокойна, изпълнена с толерантност и емпатия НОВА 2021 година.
Нашата календарна година започна още през ноември 2020 г., когато стартирахме проекта
КАЛЕНДАР НА ЕМПАТИЯТА.

partnersArtboard 1рррер.png


Какво свършихме дотук: вижте БЮЛЕТИН №1ноевмри/декември 2020

1200x480_AZN_BuletinArtboard-1.png

Какво е Платформа „Артиси за НЕнасилие“?
Артисти подкрепят борбата срещу насилието!Артисти изричат премълчаните истории на хиляди хора, преживели насилие!Артисти застават редом до жертвите на насилие, до техните семейства, до специализирани държавни и независими институции, за да се изправят заедно в борбата за НЕнасилие!

Платформата действа от 2016 година и е официално открита през декември 2018 г.

В момента платформата наброява над 40 артисти, постоянни членове на платформата, ангажирани в артистичните ѝ проекти.

partnersArtboard 1linee.jpg
unnamed3.jpg
partnersArtboard 1linee.jpg

Платформа „Артисти за НЕнасилие“ стартира едногодишен проект
„Календар на емпатията 2020/2021“

Проектът се реализира в партньорство с Университетски театър на НБУ и Фондация „Платформата НЕ“, с финансовата подкрепа на НФК програма „Социално ангажирани изкуства“ и с партньори, подкрепящи проекта: Посолство Франция – Френски институт в България, Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ (АЗНОП), Фондация „Асоциация Анимус“, Столична община Дирекция „Спорт и младежки дейности“ и Фондация „Деметра“.

Накратко за проекта:

Проектът „Календар на емпатията 2020/2021“ съдържа артистични продукти на Платформа „Артисти за НЕнасилие“, обединени от темата: Защита правата на човека (НЕ на тормоза и насилието, НЕ на дискриминацията и принудителната миграция, НЕ на политическите репресии и злоупотреби, НЕ на неравнство на базата на пола).

Основната характеристика на артистичните продукти е интердисциплинарност, акционизъм и диретен контакт с целевите групи, жертви на потъпкване на човешки права.

Поради мерките срещу разпространението на COVID-19 диалогът с целевата публика беше редуциран до пълното му временно прекъсване. Смисълът на настоящия проект е платформата да изработи свой годишен афиш и да подреди тематичните си прояви в рамките на 2020/2021г., следвайки световно приетите по гореизброените теми и дати от календара, като с това да осигури и непрекъснат социо-културен диалог с различни социални групи, носещи последствията от нарушени човешки права, или с групите, борещи се срещу последствията и за превенция.

Настоящият проект изгражда културно пространство от социално активни артистични продукти, които ще бъдат провеждани на живо, предавани директно онлайн или като архив с комбиниран интердисциплинарен дебат от политолози, журналисти, психолози, представители на организации, работещи с т.нар. „групи в нужда“.

partnersArtboard 1linee.jpg
30073442_2026339790937846_3122096428473834685_o.jpg
partnersArtboard 1linee.jpg


Артистичните продукти, които ще бъдат включени в Календара, са:
Една снимка, милион екрани– видеоинсталация на тема „Миграционните процеси днес“Премълчаното разказано– документален спектакъл за НЕнасилие върху жениИсторията Ти (ти)в мен –журналистическа драма за насилието сред подрастващите и в българското училищеTourformance – градът HOTSPOTS– интерактивен спектакъл за свещеното право на човека, на избора да принадлежи към една държава, град и религияВиртуални акции във Фейсбук пространството:Оранжево-пурпурната лентичка – да отбележим ден, в който една жена напуска света на живите като жертва на тормоз и насилие;Розова хартиена лястовичка – да отбележим деня, в който едно дете прекрачва границата и бележи себе си като агресор.

Календарът започва отброяване от 16.11.2020 г. – Международен ден на толерантността, и приключва на 5.10.2021 г. – Световен ден на учителя.

В този едногодишен период ще бъдат отбелязани 21 дни, тематично свързани с битката срещу нарушаване на човешките права (виж прикачения файл).

Програма:

partnersArtboard 1linee.jpg

18 ноември 2020 г.„Историята ТИ (ти) в мен“ Журналистическа драма на тема насилието сред подрастващите в нашето обществоZOOM theatre – директно до вашия дом!
19.00 ч. Текст и режисура: Възкресия Вихърова
Спектакълът е резултат от работата на екипа с над 360 деца от различни градове и на различни възрасти и дава гласност на техните истории, пълни с въпроси, несъгласия и болка.  Част е от кампанията Няма Невинни Наблюдатели, подкрепена от МОН, Столична община и САБ. 25 ноември 2020 г.Международен ден на толерантността Международен ден за борба с насилието над жени
„Сподели, за да разкажа“Интерактивна театрална акция за правата на жените и битката за НЕнасилиеZOOM theatre – директно до вашия дом!
Водещ: Мартина АпостоловаЩе говорят: социални работници, артисти ще четат документални монолози на жертви на домашен тормоз и насилие.
5 декември 2020 г.Международен ден на толерантността Международен ден на доброволеца
Платформа артисти за НЕнасилие – ОТВОРЕНА ПОКАНА за присъединяване

Поискай промяна!
Поправимо е! 

Platform of Artists for NONviolence (PAN)

1200x480_AZN_Buletin_FooterArtboard-1.png
partnersArtboard 11.png

___________________________________________

Платформа Артисти за НЕнасилие | доц. д-р Възкресия Вихърова | тел.: 0889 440 114

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: