Елина Дашина: Изкуството е цвета на живота

Пианист, музикален педагог в Начално частно училище „Izzi Science for kids”, пътешественик, човек с разнородни интереси в областта на фотографията, поезията и актьорското майсторство.

  • По какъв начин ни помага изкуството по време на криза?

Изкуството е цвета на живота. Можете ли да си представите един ден без музика? Във време на изолация изкуството ни е особено необходимо. То поддържа духа ни жив и е навсякъде около нас. В трудната ситуация, в която се намираме нуждата от духовна храна е по-необходима от всякога! Свидетели сме на онлайн концерти от домовете на известни певци и музиканти, театрални представления онлайн се радват на огромен интерес. Разбира се, това не заменя живата и вибрираща връзка с публиката. Просто фокусът е различен и смятам, че дори в настоящата ситуация можем да намерим положителните страни. Имаме възможност да разгледаме виртуално интересни музеи и да слушаме чудесни образци на музикалната култура. Сякаш целият артистичен свят е обединен по един очарователен начин!

  • Какво е за вас изкуството?

Изкуството е висша форма на сетивност. То оголва душата и в своята чистота и искреност творецът е едновременно уязвим и силен. Няма по-красива свобода и няма по-голяма отговорност. Не бих могла да живея без изкуство. Изкуството ни променя!

  • Разкажете повече за своя арт път?

Започнах с уроци по пиано и солфеж в Самоковската музикална школа „Васил Стоин“ в класа на Цветанка Попова. От нея научих, че за да бъдеш добър музикант е нужен не само талант, но и отдаденост, дисциплина и характер. Още тогава мечтаех да стана музикант и да се изявявам на сцена. Музиката естествено се превърна в мой житейски път. Определяща роля в развитието ми като пианист има проф. д-р Атанас Куртев, при когото взимах уроци по пиано преди кандидатстудентските ми изпити. Той е изключително фин, изискан човек и музикант с ярка индивидуалност и изпълнителски стил. Досегът до пианист от такава класа ме формира като музикант. Завърших „Музикална педагогика“ в СУ „Свети Климент Охридски“ със специалност „Пиано“ и след това дълги години пътувах и свирих в чужбина като пианист на круизни кораби и в хотели. Благодарна съм, че имах възможността да се докосна до различни култури, да срещна интригуващи хора и да превърна своята обич към музиката в професия. Няма по-голямо щастие от това да обичаш професията си! Преди няколко години реших да се върна в България и да се установя за постоянно тук. В момента преподавам „Музика“ и провеждам допълнително и индивидуално уроци по пиано.

Tokyo – Skytree
  • Вие преподавате уроци по музика, как се случва това в днешните времена?

Благодарение на напредъка на технологиите, живеем във време, когато онлайн обучението е възможно посредством различни платформи. Работя в прекрасно училище „Izzi Science for kids” със страхотен колектив и ръководство, където заниманията са прекрасно организирани.  В процеса на работа открих, че учениците са по-концентрирани и с голям интерес очакват часовете ни. Въпреки физическата дистанция, контактът е пълноценен и успяваме да пеем заедно, да слушаме музика, както и да правим различни ритмически упражнения и музикални задачи. Имаме специален час по „История на музиката“, в който учениците се запознават с различните музикални исторически епохи и стилове, както и с различни музиканти, изпълнители и ярки творци от света на музиката. Един от последните ни часове бе посветен на музиката на „Бийтълс“. Наскоро и Стефан Вълдобрев бе гост в онлайн класната стая на училището и учениците го изненадаха със специално изпълнение на песента „По-полека“.

На борда на круизен кораб
  • Разкажете повече за песента „Идваш в съня ми“?

Песента „Идваш в съня ми“ е създадена с много обич и като дебютна песен е много специална за мен. Текстът на песента дойде в съня ми. Имаше някаква особена магия в това. Имах щастието и честта да творя с Павлин Бъчваров (емблематичен пианист на група „P.I.F.”, свирил с Графа, „Каффе“, Мария Илиева) – музикант, пианист и композитор на световно ниво, с когото създадохме музиката. Песента записахме първо с английски текст и в различен аранжимент преди повече от 6 години. Тогава аз пътувах и изпълнявах договори като пианист в чужбина. Свирих в Норвегия, Швейцария и Япония. Когато бях в Токио, с мои приятели японци посетихме най-високата кула в света SKY TREE – „Небесното дърво“ с височина 634 метра. Почуствах се като птица и виждайки Токио, разстлано пред мен като на длан си пожелах, когато се върна в България да запиша песента с нов акустичен аранжимент – пиано, глас и цигулка и с българския текст, кaкто дойде в съня ми. Цигулковата партия в песента е изсвирена от Йолина Чолакова, а пианото от Павлин Бъчваров.

  • Какво е за Вас този проект?

„Идваш в съня ми‘‘ за мен е една сбъдната мечта! Павлин Бъчваров, Боян Христов и Йолина Чолакова помогнаха да сбъдна тази своя мечта, както и целият екип, с който работих по реализирането и заснемането на видеото към песента с новия й аранжимент. Песен, която чака повече от шест години, за да достигне до публиката си в своя акустичен вариант. Песен – откровение! Песен – живот! Песен – обич! Благодарна съм, че се получи така, както  си я представях. Любовта винаги е била най – голямото вдъхновение в изкуството. Аз вярвам в силата на истинската обич и на нея посветих песента. Във филмовата импресия има много силна символика: калинката в детските ръце, обещаваща вечна любов, полет на вятъра, символ на божествената женска природа, новото начало, знак за положителни промени, щастливи събития. В екранизацията участваха актьорите: Деян Донков, Георги Кацарски, Валентина Каролева и двама мои ученици Ема Узунова и Йоан Павлов. Всеки вложи най-доброто от себе си. Имах удоволствието да работя с екипа на NO BLINK STUDIO, a режисьор на екранизацията да бъде Яна Титова („Доза щастие“). Благодарна съм за тези съдбовни срещи.

С малките – големи актьори Ема и Йоан
  • Как успявате да бъдете винаги позитивна и усмихната?

Търся винаги доброто в хората. Важното е да даряваме обич! Всеки от нас преминава през трудни периоди, но сам избира каква да бъде реакцията му към събитията. Страхът ни разделя, а усмивката и доброто отношение – обединяват. Събуждам се с усмивка и с благодарност. Щастието е избор! Щастлива съм с това, което Господ ми е дал.

  • Какво е вашето послание към читателите на ДИКТОФОН МЕДИЯ?

Всички сме свързани. Един малък жест на добрина може да промени нечий живот. Бъдете добри едни към други! Пазете детския трепет и любопитството към света винаги.

Автор: Денис Никифоров

Снимки: Никола Тренчев и личен архив

С Деян Донков
С Йолина Чолакова
С Яна Титова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: