Университетският театър на НБУ представи лайвстрийм на емблематичния спектакъл „Вишневи сестри“

На светлия български празник – 6 май – проектът на Университетския театър излъчи втория лайвстрийм и втори спектакъл от поредицата „Театрална совалка 2020 НБУ“ онлайн, а именно „Вишневи сестри“ по Майкъл Грийн и А. П. Чехов.

Представлението и този път беше придружено от коментарите на прекрасната водеща – актрисата Мартина Апостолова. Останалите участници в дискусията на този празник бяха доц. д-р Възкресия Вихърова, доц. д-р Ася Иванова, актьорите Дария Митушева, Лазар Тончев и Руслан Маникатов. В началото на дискусията се включи и „човекът композитор“, сценограф и техническо лице, което стои не само зад физическия театър на НБУ, но и зад лайвстриймовете на совалката – именикът Георги Батилов.

„Вишневи сестри“ е един от най-емблематичните спектакли на режисьора Възкресия Вихърова. Представлението е поставено за първи път през 2003 г. на сцената на Сатиричен театър – София, а през 2014 г. изживява своето „възраждане“ на сцената на Университетски театър НБУ. В началото на дискусията бяха излъчени и кадри от това първо представление на „Вишневи сестри“.

По-нататъшните разговори разгледаха репетиционния процес на постановката, проблемите и справянето с тях, вдъхновяващите речи, фестивалите, на които този спектакъл се е играл, как студенти, които следват право като основна специалност, участват в постановката и други интересни истории от кухнята.
„Откриващата сцена на спектакъла е изключително важна, за да може публиката да се настрои на вибрацията и езика на това, което ѝ предстои да види“, коментира актрисата Дария Митушева, спомняйки си напътствията на режисьора на спектакъла – Възкресия Вихърова.

Изключително любопитно е актьорите да гледат на запис изпълненията си, а зрителите на свой ред да наблюдават техните безценни реакции. Реално един актьор не може да излезе от образа си и да се самооцени за дадена актьорска игра, но „Совалката“ предоставя тази възможност.

Така се случи, че на онлайн театралната совалка ѝ върви по празници – Международният ден на танца даде началото на лайвстриймовете, тази сряда Георгьовците бяха почетени с „Вишневи сестри“, а другата седмица – кой знае? Може да празнуваме края на извънредните мерки, бавното завръщане към нормалния живот и, както се изрази и водещата в края на стрийма, „с надежда съвсем скоро зрителите да заемат местата си в публиката, а актьорите – на сцената“.

На 13 май „Театрална совалка 2020 НБУ“ онлайн ще представи „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилям по режисурата на проф. д-р Ева Волицер.

Източник: НБУ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: