Сигнал: Пациенти с изразена симптоматика на КОВИД-19 чакат с часове в студа, за да могат да си направят тест

Пациент се свърза с екипа на ДИКТОФОН МЕДИЯ тази сутрин, за да разкаже за бавната и тромава процедура за правенето на тест за КОВИД-19.

„По време на пандемична обстановка е необходимо да бъдем смирени, но въпреки това не трябва да си мълчим и трябва да се борим за европейски медицински стандарти в малка страна като България“, посочи пациентът, който е с висока температура /над 38,5/ от няколко дни и се сблъска с недорузуменията на здравната система у нас. Той заяви, че има желание да си направи тест от вторник и силно се надява да получи своя резултат поне до края на работната седмица.

На въпрос от наш репортер за процедурата и правилата за изследване за КОВИД-19 каза, че най-напред се получава лист за насрочване на тест от личния лекар, а след това трябва да се редиш за направление от РЗИ, където той и всички, които имат съмнения за коронавирус – чакат над 2 часа тази сутрин на студа . „За здрав човек не е проблем да чакаш и три часа, но когато едвам се държиш на краката си и се налага болен да чакаш на 2 градуса си е истински героизъм”, заяви възмутеният гражданин.

Той се замисли и за опасността от измръзване и доразболяване. „Краката на всички ни са ледени и ако се окаже, че нямаме инфекция от коронавирус, със сигурност ще развием пневмония от студа”, коментира потърпевишия и сподели с екипа ни, че ако до 11 часа не се направи тест, то резултатите излизат на следващия ден.

Според него по този начин е истинска битка и героизъм да получиш своя резултат бързо и така минават няколко дни преди да бъде започнато адекватно лечения. „Без да съм лекар мога да кажа, че ако в момента имам бактериална инфекция, това чакане може да доведе до сериозни усложнения”, каза още той.

По думите му най-стресиращото от цялата ситуация не е резултата от теста, а студа. А след като човек чака пред РЗИ, продължава да чака и за тест и пред лечебното заведение.

В края на интервюто го попитахме какво може да се направи, за да се избегне подобно чакане в студа, тъй като предстоят още по-студени сутрини и по думите му, след като учениците започнаха да се обучават онлайн, не е невъзможно да се издават и направления онлайн. „Живеем в дигитална среда. Нека се замислим до какви проблеми може да доведе едно измръзване”, добави още сигнализиращият.

Екипът на ДИКТОФОН МЕДИЯ пожелава отрицателни тестове на всички пациенти и да бъдат въоръжени с търпение, а тромавата и бавна процедура показва за пореден път липсата на медицински стандарти у нас.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: