Ангелогласният Никола Султанов от град Варна

Никола Султанов е на 10 години, роден през месец май 2012 година. Пролетно, слънчево дете, което обича растенията, животните, приказките и песните, защото знае, че всяка песен разказва интересна история или случка. Още в детската забавачница пее почти непрекъснато и забавлява учителките и децата в групата.

На 5-6 годинки, негова приятелка от детската градина му разказва, че посещава детски хор по народно пеене и той проявява желание да отиде.

Първоначално майка му не взема насериозно това желание, но той е много настойчив. Вземайки го един ден от градина, майка му разбрала, че децата вече са се уговорили с учителката и го очакват за прослушване, необходимо било да изпее една народна песен. Избрали песен и я научили само за час. Прослушването било успешно и Никола се присъедини към Детски народен хор ,,Българче” на ОДК – Варна.

Много мила и внимателна вокалната педагожка Диляна Иванова, успява не само да му задържи интереса, но и да разкрие пред малкия артист магията на българският фолклор.

Посещавайки заниманията няколко месеца, родителите му разбрали, не само, че не е краткосрочна прищявка, но и че Никола е много талантлив, с желание, бързина и точност изучава песните.

Диляна Иванова е впечатлена и го насочва към г-жа Павлинка Тодорова. Тя го прослушва и се заема с неговата подготовка за приемен изпит в НУИ „Добри Христов“.

Само за три месеца талантливият Никола успява да се подготви по солфеж и пеене и да постигне отличен резултат на приемният изпит.

Като ученик в Националното училище по изкуства негова вокална педагожка вече 3 години е г-жа Тодорова. Безкрайно търпелива с много труд и упоритост тя успява да разкрие пред децата чудният свят на фолклорното ни богатство.

На 8 години малкият Никола е поканен като гост и участва в албума ,,Велико 2020“ на ненадминатата Елица Тодорова.

На 9 години издава първия си професионален албум на диск с 14 народни песни със заглавие „Фолкорна плетеница“ . /издаден от Unisound records – Петър Песев./

Има записани 5 професионални клипа:

1.,, Залюбих мамо три моми”;

2. ,,Провикна се Дели Димо”;

3. ,,Темна е мъгла паднала”;

4. ,,Хубава си моя горо”;

5. ,,Море пиле, славей пиле”;

За три години участва в многобройни национални и международни конкурси и фестивали, навсякъде печели първи или втори награди.

Никола е скромен, много чувствителен и срамежлив, изключително критичен към себе си. Пее, танцува в ансамбъл по народни танци, свири на пиано и рисува прекрасно. Дете, което расте с традициите на миналото, с музика в сърцето, пълно с любов и доброта.

Българската народна песен е мистика, магия, душата на българският народ. Песента може да се пее с глас, но трябва да се пее и със сърце, защото без глас можем да разберем смисъла й, но без сърце не можем да усетим звучността и емоцията на българският дух!

Успех Никола!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: