Възможно ли е да си щастлив за сметка на другия?

Всеки един от нас се е замислял върху това какво е щастието. Някои се радват на нови вещи, други на постижения, а трети на това, че са живи, здрави и имат семейство. От кого зависи щастието?

От нас самите или другите?

Свързано ли е с то с контрола?

Как може да бъдем по-щастливи и имаме ли право да си подарим тази емоция за сметка на другите?

Възможно ли е да си щастлив за сметка на другия?

Този въпрос има повече от два отговора. Може щастливци въобще да няма, но може и всички да са щастливи.

Ами ти при кого би отишъл? При този, който те обича или този, който обичаш?

Любовта настрани. Всичко е късмет, случайност и енергия. В зависимост от участващите и обстоятелствата в дадена ситуация монетата често има две страни. В този текст ще разсъждавам за щастието, за другите, за различните обстоятелства и не само.

Затова представям прост пример: Чакайки рейса си за вкъщи на спирката, драги читателю намираш банкнота от сто лева. Каква е първата ти мисъл? – Днес ми е ден! За какво да ги похарча? Или пък не, ще ги спестя!

Тази банкнота е имала друг притежател, преди да намериш загубените пари на спирката. Ние не може да поемаме отговорност и контрол за действията или бездействията на други хора. Всеки един от нас има контрол само и единствено върху самия себе си. Влез в обувките на другия за момент. Замисли се. Възможно ли е да си щастлив за сметка на другия?

И нека сега помислим: Ами ако загубените пари са били за подарък на малката дъщеря на човека, който ги е загубил, ако са били за пазар, не дай си боже за лекарства. Няма как да знаеш и най-доброто нещо, което можеш да направиш е да помислиш как може да върнеш загубените пари, но ако все пак не успееш да намериш притежателя им, нека помислиш как да ги похарчиш разумно.

Ами защо да идвам на училище всеки ден, след като има хора, които едва влизат в часовете и имат същата оценка като моята?

Това е друга тема за размисъл.

Отговорът на въпроса можем ли да сме щастливи за сметка на другия със сигурност е: “ДА” и това го показват само част от примерите, които посочих, а то има още стотици други!

Съществуват различен тип обстоятелства, при които кога на късмет, кога поради други причини получаваме щастие за сметка на другия. В живота това е напълно нормално, но е важно да бъдем коректни, честни и да не вредим на другите, преследвайки нашата лична изгода.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑