Университетски театър НБУ стартира инициатива „Театрална Совалка 2020” – online с водещ Мартина Апостолова

На 29 април Университетски театър НБУ представя онлайн танцов спектакъл „Екселсиор” – все по-нагоре. Инициативата се осъществява благодарение на инициативата „Театрална Совалка 2020” – online, а избора за спектакъла в този пилотен епизод е Международния ден на танца. Началото на стрийминга е от 18:00 часа в социалните канали на Нов български университет. По време на събитието всеки зрител ще може да зададе онлайн своите въпроси към модераторите на „Театрална Совалка 2020” – online!

Водещ е актрисата Мартина Апостолова, която е Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020 и е алумни на Нов български университет. Младата актриса получи признанието за ролята си във филма „Ирина“, който спечели десетки награди по света. 

По време на онлайн срещите зрителите ще могат да видят архивни кадри от театралните спектакли на Университетския театър на НБУ като в голяма част от тях участва и Мартина Апостолова. 

На 29 април от 18:00 часа ще имате възможност да станете част онлайн дискусия с: доц. д-р Ана Пампулова, гл. ас. д-р Таня Соколова, Михаела Павлова и Изабел Миткова. 

Дискусията между събеседниците ще се осъществи онлайн преди началото и веднага след края на танцовия спектакъл „Екселсиор” – все по-нагоре. 

Различното значение на понятието екселсиор /все по-нагоре/ откъм философия, фонетика и чиста конкретика са послужили на хореографите като драматургична основа за създаване на своята индивидуална абстрактна история изразена със средствата на движение, танц, визуални ефекти, актьорско майсторство, текст и сценична среда. „Това, което пресича точките на постановчиците е идеята, която може да провокира сетивата ни, за да отворим очи, да търсим зрънцето светлина, положителност във времето, в което сме и с това да градим нашата вътрешност. Да започнем от себе си! Дали вечната идея за търсене не застава срещу хармонията?… Истината е, че много рядко осъзнаваме, че сме тук и сега, винаги сме в бъдещето и често в миналото. А душата иска да затворим врата и да сме в този момент с вътрешния аз.“

Хореографията на „Екселсиор” е дело на: доц. д-р Анна Пампулова и гл. ас. д-р Татяна Соколова, костюми и сценична среда: гл. ас. д-р Яна Дворецка. В танцовеияспектакъл участват студенти и дипломанти от департамент „Театър“ специалност „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“. 

Припомняме ви, че проектът „Театрална Совалка 2020 НБУ” даде начало на 27 януари със спектакъла „Ние, Гераците” с реж. доц. Снежина Петрова в Национален студентки дом – София. Тогава лектор на събитието беше Елин Иванов, който е внук на Елин Пелин. Тогава полетът беше отправен от Университетския театър на НБУ към Национален студентски дом – София, а днес станцията е “Твоят дом”. 

Нов български университет има дългогодишна театрална практика, разпознавана като „Театър на голия охлюв“, който към днешна дата се нарича Университетски театър на НБУ. 

Екипът на Университетски театър не спира да поставя начало на нови идеи и по този начин да се разширява възможността за правене на театър – за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят изкуство. 

„Театрална Совалка 2020 НБУ“ – ONLINE е едно ново предизвикателство към екипа на Университетски театър НБУ. Ще допуснеш ли да пропуснеш станция „Твоят дом“?

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: