Съмненията – приятели или врагове

Автор: Маринела Васкова

Всеки от нас изпада в ситуация да бъде изправен пред съмнение или избор. Много хора се колебаят за най-малките неща, макар и да не изпитват наистина съмнение, а страх от провал. Лично според мен съществува разлика между това да се съмняваш и да изпитваш страх от провал.

Тук идва моментът, в който се запитваме, съмнението какво е всъщност?
Повече негатив, или ни кара да се усъвършенстваме?
Провалът мотивира, или ни отказва напълно от целите ни?
Съмненията – приятел или враг са?

Съмнението е доста срещано сред хората и се свързва с мислене и колебание, които обременяват ума на човека. За всяко съмнение има причина. И макар и това да е неизменна част от нас, е хубаво да имаме поставена граница, която да се опитаме да спазваме, само и единствено за наше добро, за да не бъдем разочаровани.

Дилемите в много ситуации могат да ни предпазят и да ни помогнат. Тогава те се превръщат в наши верни приятели. Когато сме на кръстопът, ние може да изпуснем даден шанс или момент, и тогава оставайки верни на съмненията – те се превръщаш в наши врагове.

Да преживееш е подобно на това да се довериш на даден човек. Всеки един от нас се съмнява в нещо, но когато е по належащ въпрос, дали човека ти е приятел, или враг може да бъде доста затоморзяващо. Такива моменти са тези, в който си се чувствал предаден, или в действителност си бил такъв, защото тава да изпитваш съмнение към твоите “близки приятели“ и дали са лоялни към теб, е наистина неприятно. Ние се учим от грешки и неприятни случки, така че дори да изпитаме разочарование и да ни разклати, трябва да продължим с високо вдигната глава и да си кажем: “Животът ни учи, докато сме живи и винаги има причина за случващото се, ставам все по-силен и силен”, след всяко преминато изпитание.

Съмнявайки се за дадено нещо не винаги колебанията се превръщат в реалност. В моменти на страх те може да ни послужат повече като негатив, отколото като позитив, особено, когато гоним цели и това не ни служи като мотиватор, а като доста “теглеща стълба надолу.”

А вие при какви обстоятелства изпитвате съмнения…?

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: