Денис Никифоров: Театърът е магия!

По време на европейската инициатива „Нощ на театрите” ви срещаме с нашия артистичен колега и приятел – Денис Никифоров. С него разговаряме за театъра – вчера, днес и утре. За мотивацията при младите хора и не на последно място ще може да чуете авторски монолог от Денис, който със сигурност ще ви мотивира и вдъхнови в края на интервюто.

Денис, какво е за теб театъра?

Театърът за мен е вдъхновение. Актьорското майсторство е част от мен още от ученическите ми години. За първи път излязох на голявата сцена в първи клас в трупата на Юлия Дживджьорска в Благоевград. Продължих да уча актьорско изкуство, благодарение на майнър програмата с ръководител професор Ева Волицер в Нов български университет. Така мога да кажа, че театърът е част от мен почти 20 години като включим и проявите в детската градина. /смее се/

Театърът днес за мен е начин на живот. Това изкуство за мен към днешна дата е както хоби, така и професия. Освен, че имам актьорски прояви, работя в Университетския театър на НБУ, където организирам, отразявам и участвам в различни събития.

Как се променя изкуството по време на пандемия?

Изкуството е преминало през толкова много промени, така че не смятам, че в момента се променя глобално. Напротив, благодарение на дигиталните платформи – то достига по-лесно до нас. Днес може да гледаме представления от всяка точка на света, докато си пием кафето. Всеки, който носи любовта към театъра в себе си, няма да я загуби въпреки обстоятелствата.

Да бъдеш актьор е талант или мотивация?

Мотивацията, трудът и усилията са винаги преди таланта. Това е моето мнение. Има разлика от това да искаш нещо, до това да го постигнеш и задържиш. Най-успешните актьори са тези, които не са се отказали от своята мечта да бъдат такива, въпреки всички трудности и предизвикателства, пред които са били изправени.

Има ли бъдеще актьорското майсторство в България?

Разбира се. Все повече млади хора се насочват към тази професия. Да бъдеш актьор е велико и винаги ще бъде. Това е една приключенска, свободна и енергична професия.

Какво би посъветвал всички, които искат да станат актьори?

Да не се отказват от своята цел въпреки трудностите. Във всяка една професия има изпитания, които след като ги преминеш – започваш да жънеш успехи.

Как ще премине днешния твой ден?

Денят ми стартира в Университетския театър на НБУ с детското представление „Пат-Пат или колко е важно да бъдеш пате”. През целия ден ще работя за реализиране богатата програма за „Нощта на театрите”, която сме подготвили с моите колеги. За най-малките, на 21 ноември, са включени още онлайн представленията „Тошко Африкански“ от Ангел Каралийчев, прочетен и нарисуван от студенти по актьорско майсторство и „Храброто куче“. На специален семинар студенти и преподаватели от НБУ ще ви научат как да си направите театрална маска. А от 20:00 ч. може да гледате онлайн спектакъла „Нещо ме гризе“ по текстове на Камен Донев. Една от изненадите в „Нощта на театрите” е свързана с онлайн версията на спектакъла „Историята Ти (ти) в мен”.

Какво ново да очакваме от теб?

В момента реализирам няколко нови АРТ проекта, които предстои да стартирам. Със сигурност с тях ще успея да изненадам всички много приятно и ще бъдат от голяма полза за обществото.

Какво е посланието към читателите на ДИКТОФОН МЕДИЯ в „Нощта на театрите”?

Посланието ми към всички читатели е най-напред да бъдат здрави в тези трудни времена. Нека следват мечтите си. Нека се опитат да имат един магичен живот и нека бъдат част от европейската инициатива „Нощ на театрите”, нека не спират да се трудят и да бъдат винаги себе си. В днешния ден подарявам на всички читатели един мой монолог за изкуството, любовта и живота.

Авторски монолог на Денис Никифоров – „Днес бъди“!
Денис Никифоров е завършил журналистика и актьорско майсторство в Нов български университет и му предстои да защити дипломна работа за придобиване на научната степен магистър по специалността „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“. Денис е главен редактор и собственик на ДИКТОФОН МЕДИЯ, също така работи като PR в Университетски театър на Нов български университет. Основател е на театрална школа за ученици и студенти Magic Art.
В периода от 2014-2020 е бил част от екипите на: БНР, Радио „Фокус“ като към настоящия момент продължава публикува журналистически материали в медицинското издание Clinica.bg и информационния бюлетин на Програма-достъп до информация. Денис Никифоров е координатор на кампанията „Да изчистим България заедно“ към bTV Media Group.

Автор: Даяна Беловеждова

Реклама

One thought on “Денис Никифоров: Театърът е магия!

Add yours

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: