Журналистическата драма „Историята Ти (ти) в мен” представи историите, за които трудно се говори

Онлайн театърът се превърна в част от нашето „ново нормално” тази година. В дигиталното пространство имахме възможността да се насладим на спектакли от „Калигула” у нас до „Франкенщайн” в Лондон само с помощта на няколко клика пред компютъра.

Снимка: НБУ

Артистите и режисьорите обаче не се забавиха и с въвеждането на нов вид театрално преживяване – онлайн театър на живо. В този формат, актьорите играят ролите си в реално време с едно малко изключение – сцената е техният дом.

Някои скептици могат да се изкажат остро за липсата на магия от сцената, но фактите са, че театърът, особено в България, има нужда от иновативни похвати като този, с които да привлече зрители, за да оцелее. По същата причина, по която и душата на зрителя има нужда от театър, за да оцелее. И не само, един от първите опити за онлайн театър на живо у нас бе повече от успешен.

Журналистическата драма „Историята Ти (ти) в мен“, на тема насилието сред подрастващите в нашето общество, се състоя на 18 ноември от 19:00 ч. Актьорите се намираха на собствените си дигитални сцени и с помощта на ефекти, взаимодействаха един с друг, така че да предадат същата емоция, която зрителя би почувствал в театралната зала. За момент, това онлайн, на пръв поглед „дистанцирано” преживяване, се превърна в крайно емоционално. За целта допринесоха няколко елемента.

В оригиналния формат на спектакъла, има въздействаща музика и графики, които се въртят на заден фон върху бяло платно. В онлайн формата на събитието, тези ефекти бяха пред очите на зрителя, те бяха на екрана му и тяхното въздействие бе много силно и емоционално.

Други ключови елементи бяха погледите в камерата. Някои от сцените изискваха актьорите да поглеждат в камерата на монитора си. По този начин, те сякаш гледаха в очите на всички зрители застанали зад техните устройства. Подобно взаимодействие едва ли може да се осъществи на живо – актьорът, очи в очи с всеки един зрител.

Покрай онлайн процеса на работа има хора, които колкото и уверени на живо, не се чувстват комфортно дори да включат камерата на онлайн срещата си, а актьорите на „Историята Ти (ти) в мен“ играха сякаш екрана е окото на зрителя, наблюдаващо всяко едно тяхно движение.

Колкото до темата на самата постановка, тя е като пътуване с влакче на ужасите, което всеки зрител сам трябва да изпита за себе си. Това е постановка, за която е трудно да се говори, именно защото е на тема, за която е неудобно да се говори в обществото. Тя е постановка за болката, физическата и емоционалната, за погубването на живот, буквално и преносно. „Историята Ти (ти) в мен” всъщност разказва 5 ужасяващи истории, по действителен случай. Истории, които са се превърнали в 30-секундни репортажи или в статии по 400 думи. Истории, които не обичаме и избягваме да слушаме и четем.

Спектакълът повдига много важни въпроси, като „Кой и как ни учи на състрадание?”, „Имат ли давност такива истории?”, „Какво е направило извършителите – престъпници? Защо?”.

Онлайн постановката, по текст и режисура на Възкресия Вихърова, бе изпълнена с изключителен професионализъм и успешна адаптация на формат, който само преди година едва ли сме си представяли, че ще бъде възможен.

Смятам, че екипът на спектакъла е избрал точно тази история да разкаже, за да вдъхне живот на едни имена, драскани по статии и повтаряни по телевизията. За да вдъхне душа и контекст на бездушевните репортажи. Така се учи на състрадание.


Режисьор:
Възкресия Вихърова

Сценография:
Зарко Узунов

Хореограф:
Росен Михайлов

Костюми:
Христина Дякова

Актьори:
Росен Белов, Веселин Мезеклиев, Мартина Апостолова, Антоанета Петрова, Росица Гевренова, Яна Грозданова, Добриела Попова, Диана Спасова и Ася Иванова.

С участието на представители на НУЛЕВОТО ПОКОЛЕНИЕ – 15 студенти от програма „Театър“ на НБУ.

———————————————————

Автор на статията: Даяна Беловеждова

Визия „Историята Ти (ти) в мен”: НБУ

Снимки: Християна Стоименова

Редакция и цялостно оформление на статията: Денис Никифоров

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: