Проф. Ева Волицер: „12 разгневени жени“ е съвременна пиеса за справедливостта и личната отговорност

В този епизод на предаването на ДИКТОФОН МЕДИЯ – „Терапевтично с Денис Никифоров“ гост е професор Ева Волицер, която е българска актриса, певица и режисьор, професор в Нов български университет и театрален продуцент. Тя има повече от 50 роли в различни театри като Русенския драматичен театър, Пътуващия софийския театър, театър „Сълза и смях“, както и международни участия в Тел Авив, Виена, Рига, САЩ и др. До този момент е реализирала като режисьор над 20 спектакъла с млади актьори.

Проф. Ева Волицер

Поводът за тази среща е спектакъла „12 РАЗГНЕВЕНИ ЖЕНИ“ от Реджиналд Роуз, който ще може да гледате на 13.03.2023 година от 19:00 часа на сцената на Университетски театър НБУ.

Интервю на Денис Никифоров с проф. Ева Волицер

19-Годишно момче е дадено под съд за убийството на баща си. „Няма шанс той,“ промърморва съдебната охрана, докато дванайсетте съдебни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда изходът от делото ще е ясен и бърз, докато една от заседателите не започва да отваря очите на останалите за фактите. „С това е забележителна демокрацията,“ казва една от заседателките, „че ни уведомяват по пощата да дойдем тук на това място и решим, дали един човек е виновен или не, човек, когото не познаваме. Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не трябва да го превръщаме в нещо лично.“ То, обаче, наистина се превръща в нещо лично, а всеки съдебен заседател разкрива своя характер, докато се преразглеждат отново свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда заплаха за ново убийство. Нервите са изопнати, споровете се разгорещяват, а съдебните заседатели се превръщат в дванайсет рагневени хора. Окончателната присъда и как достигат до нея, в изпълнени с напрежение сцени, ето това наелектизира публиката и ги държи на ръба на столовете, благодарение на тази великолепна, зряла драматична творба, която не слиза от световните сцени и филми.

Билети:

  • онлайн
  • в книжарницата в Център на книгата НБУ
  • на място преди представлението
  • вход с Абонаментен билет

Сценична версия: Шърмън Съргъл
Режисьор: Ева Волицер
Сценография и костюми: Яна Дворецка
Превод: Вера Кондова
Участват: Зарина Златарева,Тамара Ангеловска, Емма Ангелова, Василена Иванова, Поли Янева, Цветелина Ангелова, Ана Стоянова, Екатерина Чуклева, Анжела Чолакова, Соня Хоанг, Ивет Коста, Дема Чолакова, Денис Никифоров
Асистенти костюми: Милица Милнова, Ели Ненковска, Анита Рачева, Кристина Любенова, Едже Дервиш, Селин Миткова

С подкрепата на Фонд Учебни програми БФ.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: